Sunday 15 July 2012

Cucur jagung manis pedas ckit jer..

Hari nie tetibe aku terajin lak nk masak... Teringat kat jagung manis yg tinggal 1 tu, kang kalau dibiarkang kering je baik aku buat cucur jagung... Dah lama aku tak makan cucur jagung nie, kalau dulu setiap kali balik kedah atuk aku musti masak tuk aku nyer... Cucur jagung nie ade dua jenis satu yg manis satu yg pedas ckit.. Kali nie aku buat yg pedas ckit.. Beza antara dua nie just yg manis tu kiter tak tambah cili je.. Cucur nie sesuai kalau dimakan waktu petang sambil2 kiter tgk tv ke ermmmm mmg menenangkan jiwa.. Teringat aku at nostalgia lama bersama atuk Kedah aku tersayang ermmm rindu lak rasa nyer kat dia yg dah lama xde tu, sayang atuk... Jom layan resepi nyer ek mudah je mmg sesuai tuk seisi keluarga or org2 bujang cam aku nie, layannnnnn....



Ermmm dlm gebu luar garing terbaek lah...

Bahan2

1 biji jagung ( diasingkan dr tongkol nyer )
1 biji cili hidup ( dihiris nipis2 )
3 biji bawang kecik ( dimayang halus )
Tepung gandum 
1 sudu kecik gula
Garam secukup rasa
Air suam
Minyak tuk menggoreng

Cara2 nk buat

Satukan jagung, tepung gandum, cili hidup, bawang dlm satu mangkuk.. Masukkan air sedikit demi sedikit sampai adunan sebati, masukkan gula n garam secukup rasa.. Panaskan minyak n goreng sampai kuning keemasan angkat n toskan siap tuk dihidangkan.. Selamat mencuba kawan2..


Cucur nie kalau korang cicah ngan sos thai mmg best tambah lak kalau mkn ngan kopi or teh panas peerrgghhh sayu kan hehehhe..


Kalau korang nk tambah udang pun boleh just potong kecik2 je sedap gak tp aku xde stock udang kali nie, kalau korang nk tumbuk cili tu pun xpe nk bg rasa pedas ckit ikut selera korang lah ....:D...


Mudah kan nk masak nyer so ape lg kawan2 moh ler cube ek... Daaaaaaa...



2 comments:

  1. Hmmm sedap nyer. Nnt nak cuba buatlah sb belum pernah lagi buat cucur jagung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt dah cube Azie post ek hehhehe..Dulu mase kecik2 slalu mkn nie dah lama tak mkn kekadang D5 guna jagung yg dlm tin je hehhehe..

      Delete