Tuesday 11 September 2012

Black pepper sauce

Atas permintaan kawan aku yg nk buat makan2 so aku lahir kan lah satu n3 tuk tunjuk resepi yg dia nk hehhehe moga2 anne dan mamu berpuas hati ek sorry lambat ckit byk hal nk kena settle dulu ekkeke.. Ari nie aku nk tunjuk cara2 nk buat black pepper sos ( kalau beli yg dah siap nyer xbape nk best ).. Tuk anne ngan mamu yg nie just tunjuk nk buat sos je tau, lg satu n3 D5 buat tuk tunjuk cara2 nk marinate ayam, daging dan kambing KLIK SINI ( sumer dah siap but nk tunggu masak br leh post ekkeke ) k so stay tune :D..Ok lah jom kiter layan cara2 nk buat nyer k...


Hah gitu rupe nyer home-made black pepper, rasa nyer Masyaallah sedap hehehhe ( perasan jap )..

Bahan2 

 

3 cawan stock ayam ( rebus rangka ayam + batang celery + carrot + bawang kuning )
1/2 biji kiub lembu
3 sudu besar tepung gandum
1/2 biji bawang kuning ( dicincang halus )
1 ulas bawang putih ( dicincang halus )
1 helai daun bay
1 sudu kecil mix herbs
2 sudu besar olive oil
2 sudu besar butter
2 sudu besar crushed black pepper
1 susu kecil kicap pekat
3 sudu besar susu segar
Garam secukup rasa

Cara2 nk masak


Panas kan periuk dan masukkan olive oil dan butter masak sampai butter cair..


Kemudian masukkan bawang kuning masak sampai bawang layu dan masukkan tepung gandum kacau rata dan masak sampai adunan agak kering.


Bila adunan dah agak kering masukkan bawang putih dan kacau rata, 


Lepas masuk bawang putih kacau adunan sehingga tepung garing tp belum hangit ( seperti dalam gambar ),
 ( hati2 kaler yg sesuai adalah seperti kaler air cappuccino ) Kalau tepung dah terlampau garing nnt, rasa nyer akan menjadi pahit so hati2, gunakan api yg kecil dan sentiasa di kacau.. 



Biler tepung dah cukup masak.. Masukkan stock ayam sedikit demi sedikit sambil kacau supaya adunan tidak berketul. Masukkan bay leaf dan mix herbs dan kacau rata..


Masukkan kicap pekat tuk bg kaler gelap dan juga kiub lembu, kacau rata. Bila sos dah mendidih sepenuh nyer dan tutup api..


Keluarkan bay leaf ( letak tepi je tau jgn buang ). Masukkan sos td kedalam blender dan blend sampai bawang dan bahan2 lain hancur. Hati2 bile nk blend sbb kalau sos tu tgh panas bila kiter blend tu dia boleh terpercik keluar so cover lah ngan kain ek..


Bahan blend td masukkan balik kedalam periuk dan buka api. Guna api kecil je tau..


Masukkan daun bay td semula dan masukkan juga black pepper, ikut tahap kepedasan masing2.


Kacau rata, masak sos sampai mendidih dan masukkan susu segar dan perasakan dengan garam, kacau rata dan siap tuk dihidangkan...



Masa mula2 masak sos agak cair ckit tp jgn risau sbb biler dia dah sejuk dia akan pekat sendiri.. Ok kawan2 selamat mencuba daaaaaaaaaaaaa...








4 comments:

  1. kedudukan api masa 1st step tu adakah sederhana marak atau kecil.. mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau leh guna kan api yg kecil jer dr mula :)...

      Delete
  2. kiub lembu tu leh x klo replace ngan kuib pati ayam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je.. Apa2 stock pun boleh but kalau yg lembu nyer lg kaw :D..

      Delete