Pergghhhh korang leh teka tahap kepedasan nyer kan huhuhu mmg best arrr..
Bahan2
2 ekor ikan tongkol kecil (digoreng garing)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak tuk menumis (aku guna minyak goreng ikan)
Bahan kisar
2 biji cili hijau
1 biji cili merah
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil udang kering
1 batang serai
1 genggam cili api
Mula2 masukkan bawang besar, bawang putih, udang kering dan serai kisar sampai halus seperti dalam gambar.
Kemudian masukkan cili hijau,cili merah dan cili api dan sedikit air dalam kisaran pertama td, kisar agak2 kasar seperti dalam gambar, jgn terlalu halus sgt (ikut korang ler nk camne)
Cara2 Nk Masak
Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar kacau rata dan masak sampai agak kering or pecah minyak dan agak garing.
Bila sambal dah agak garing seperti dalam gambar, masukkan gula dan garam secukup rasa kacau rata dan biarkan sebentar sehingga semua rasa sebati. Bila semua rasa dah ok tutup api dan siap tuk dihidangkan.. Kalau korang nk gaul kan dengan ikan or ayam pun boleh nk asing2kan pun boleh ikut korang lah ek..
Hah nie ler hasil nyer kalau korang nk gaul kan pun boleh cam Kat Sini..
Hah aku makan camnie pun dah cukup best punyer xyah lauk lain dah simple dan mudah kan..
Sambal nie kalau korang buat lebih pun xpe korang leh simpan dalam peti ais pastu biler korang nk makan leh panas kan je hah kan senang tuk masa2 angin big M melanda kan :)..
Ok kawan2 mudah kan selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaaaa.....
Thanx sbb kongsi resepi ni. CP dah cuba untuk makan malam semalam. memang pedas menyengat. Tapi sedap. Tak sempat nak post kat blog terus licin.
ReplyDeleteThanks sbb sudi cuba resepi nie CikPin :D..
Deletei nak try buat ari nie.....semalam dah tengok kat fb tpi dok cari2 recipe u tpi x jmpa...harap2 menjadi lah...He!He! tqvm for sharing dear!!!
ReplyDeleteThanks Nori, selalu nyer gambar2 kat FB musti ader link ke blog D5 kekadang kat atas kekadang kat bawah, yw Dear :D...
Deletewallaa...sedap sgt ni D5..mkn dgn nasi panas2 pasti btambah la mkn..xpyh cmpur dgn lauk lain dh ni pon dh cukup myelerakan :)
ReplyDeleteBetul tu QH simple but sedap hehhehe Thanks :)
DeleteLagi pedas lagi menyengat makan. Kakak makan kalau tak ada pedas kurang selera tapi kalau terlebih pedas pun kakak boleh tahan cuma perut tak tahan hihi...
ReplyDeleteBetul tu akak hehhe D5 pun kalau xpedas xbape nk berselera sgt rasa cam tak cukup je kan :D
Deletebtl la..lg pedas lg sedapp..mmg suka mkn sambal camnie..lbh2 lg cicah dgn ubi rebus..alahaiii mmg best:)
ReplyDeleteSambal camnie mmg sesuai tuk mkn ngan apa2 kan Zila yg penting kena ngan citarasa kita :D..
Deletebetul2 kecur dah ni D5... sampai ati makan tak ajak, huhu
ReplyDeleteJemput makan Seri kandi Tanah Jauhar hehheheh lupe lak nk ajak :D...
Deletewow! amazing..hebat2 makanan tu...
ReplyDeleteThanks Etuza hehhehe simple je but best :)...
Deletesambal hijau....sure pedas terangkat tu..kite ni x makan sgt pedas..kalau buat kena kurangkan cili lah kan..mengancam je pose sekli dengan ikan goreng tu..mesti mkn bertambah tu kan..hee..
ReplyDeleteSury kalau nk kurangkan pedas sury kisar ngan air pastu tapis dulu sampai cili tu kering baru masak, kate nyer tuk kurangkan tahap kepedasan kate nyer lah hehheheh :)... D5 mmg suker makan ikan goreng..
Deletebalik nak buatla..nyum!!!lapar da ni...
ReplyDeletesiler2 thanks sudi cuba resepi d5 :)
DeleteTerima kasih ye. Saya baru cuba resipi ni. Memang sedap sgt!
ReplyDeleteThanks sudi cuba :)..
DeleteTerima kasih kerana berkongsi resipi. Ingat nak cuba. Boleh tau Delima guna blender apa? Brand apa? Sebab kisaranya tak halus sangat.
ReplyDeleteYw dear, d5 guna chopper xguna blender brand Kenwood 😊...
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteEeee.... terliurnya... yummylicious....
ReplyDelete