Tuesday 8 January 2013

Bihun Sup Tulang

Ermmm setelah sekian lama menghilang ari nie aku masak jua.. Walaupun penat dan byk barang dah packing  masuk kotak, tetiba je mood nk masak timbul.. Bukan ape biler tgk stock dlam freezer byk lg bahan2 beku yg tinggal risau aku haiissshhhhh.. Tinggal 2 hari je lg nk angkut barang fuhhh dengan rela aku pun buka balik lah dapur aku tu dah bosan tekak nie makan megi cup n frozen food je.. Bihun sup aku nie simple je but xjgn pandang sebelah mata tau sedap woooo hehehhe (mood perasan lak)..Yg xbest nyer lepas semua siap dimasak baru ler aku teringat gambar memasak tak ambik adehhhhh kesilapan teknik pulak sorry ek kawan2 .. Ok lah jom kiter layan resepi nyer ek, aku pun nk sambung balik kemas rumah nnt xsiap2 lak aku nk pindah huhuhuhu penat betul kan kalau bab2 nk pindah nie.. Adehhhhh kalau leh malas je nk pindah randah nie but ape boleh buat kan.. Moh layan resepi k.....


Bihun sup aku nie kosong je but secukup rasa tau maklum lah byk bahan xde..

Bahan2

5 ketul tulang yg ade isi dlm 1/2 kilo (dibersihkan)
2 biji bawang putih (diketuk)
2 inci halia (dihiris)
1 bungkus rempah sup bunjut
1 sudu kecil serbuk rempah sup
1 biji tomato (dibelah 4)
1 pokok daun sup (dihiris halus)
2 liter air 
Garam secukup rasa

Bahan kisar

1 biji cili api
1biji bawang besar
1 biji bawang putih
kisar dengan sedikit air

Cara2 nak masak


1) Masukkan air, tulang , bawang putih, halia dan sup bunjut masak sampai daging empuk dengan api yg perlahan. 

2) Bila daging dah cukup empuk masukkan bahan kisar dan serbuk rempah sup masak sampai rasa bawang tu hilang.

3) Bila rasa bawang dah hilang masukkan garam secukup rasa dan masukkan tomato tutup api dan taburkan daun sup yg siap dihiris halus. 

Siap tuk dihidangkan dengan bihun atau mee sambil2 dihiasi dengan bawang goreng dan juga sambal kicap..


Hah simple kan kawan2 menggunakan bahan2 yg ade kat umah je but yummy2 tau..


Ok kawan2 mudah kan, harap korang puas hati dengan resepi aku nie maaf jika ade kekurangan sbb bahan2 masak aku mmg dah kurang ekkekkeke.. Selamat mencuba kawan2 daaaaaaaaaaa....


14 comments:

  1. Thanks for the recipe
    Boleh try time rajin kan
    Ingatkan susah sangat
    Senang je bila ikut resipi awak
    Meh singgah entry saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Rawlins sudi singgah.. Resepi D5 mmg byk nyer simple2 supaya mudah nk dimasak tp sedap :).. Salam perkenalan dr D5 :D..

      Delete
  2. rajin2...ade lg ker tu..meh bg smangkuk utk QH..nmpk sedap n myelerakan la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhe mekasih QH, tetiba je mood memasak dtg badan penat sebenar nyer.. Ade lg QH meh ler dtg Putrajaya leh mkn puas2 :D..

      Delete
  3. DZ,dah beberapa ketika rasanya Kak Ros tak hirup sup..teringin pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ros sup nie kalau musim2 hujan sedap dimakan panas2 kan , xkira lah makan ngan nasi or bihun or mee mmg best.. Nnt masak lah ek akak heheh puas makan :D..

      Delete
  4. Replies
    1. As salam Sheila Thanks nnt cuba lah ek :D..

      Delete
  5. Simplenya bahan..weekend ni boleh cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Behsa lah guna bahan2 yg ade kat umah je, yg penting rasa tu kiter adjust sendiri bg best :D.. Thanks CikPin :D..

      Delete
  6. baik awak la reti jugak masak walaupun simple,, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih Nurmujahidah hehhehe kekadang kena gak masak mengikut bahan yg ade takut nnt biler muncul angin big M nk kuar pi kedai kan dah susah hehehe.. Lgpun kiter yg masak dia kan :D..

      Delete
  7. THIS IS FOR YOU :D hope you like it :D http://www.mujadafewa.my/2013/02/delima-zamrud.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhhh thanks adik appreciated sgt2 , akak suker !!!! hehehhe byk tip2 berguna dan nasihat yg tip top :D..

      Delete