Bihun sup aku nie kosong je but secukup rasa tau maklum lah byk bahan xde..
Bahan2
5 ketul tulang yg ade isi dlm 1/2 kilo (dibersihkan)
2 biji bawang putih (diketuk)
2 inci halia (dihiris)
1 bungkus rempah sup bunjut
1 sudu kecil serbuk rempah sup
1 biji tomato (dibelah 4)
1 pokok daun sup (dihiris halus)
2 liter air
Garam secukup rasa
Bahan kisar
1 biji cili api
1biji bawang besar
1 biji bawang putih
kisar dengan sedikit air
Cara2 nak masak
1) Masukkan air, tulang , bawang putih, halia dan sup bunjut masak sampai daging empuk dengan api yg perlahan.
2) Bila daging dah cukup empuk masukkan bahan kisar dan serbuk rempah sup masak sampai rasa bawang tu hilang.
3) Bila rasa bawang dah hilang masukkan garam secukup rasa dan masukkan tomato tutup api dan taburkan daun sup yg siap dihiris halus.
Siap tuk dihidangkan dengan bihun atau mee sambil2 dihiasi dengan bawang goreng dan juga sambal kicap..
Hah simple kan kawan2 menggunakan bahan2 yg ade kat umah je but yummy2 tau..
Ok kawan2 mudah kan, harap korang puas hati dengan resepi aku nie maaf jika ade kekurangan sbb bahan2 masak aku mmg dah kurang ekkekkeke.. Selamat mencuba kawan2 daaaaaaaaaaa....
Thanks for the recipe
ReplyDeleteBoleh try time rajin kan
Ingatkan susah sangat
Senang je bila ikut resipi awak
Meh singgah entry saya
Thanks Rawlins sudi singgah.. Resepi D5 mmg byk nyer simple2 supaya mudah nk dimasak tp sedap :).. Salam perkenalan dr D5 :D..
Deleterajin2...ade lg ker tu..meh bg smangkuk utk QH..nmpk sedap n myelerakan la..
ReplyDeleteHehehhe mekasih QH, tetiba je mood memasak dtg badan penat sebenar nyer.. Ade lg QH meh ler dtg Putrajaya leh mkn puas2 :D..
DeleteDZ,dah beberapa ketika rasanya Kak Ros tak hirup sup..teringin pulak
ReplyDeleteKak Ros sup nie kalau musim2 hujan sedap dimakan panas2 kan , xkira lah makan ngan nasi or bihun or mee mmg best.. Nnt masak lah ek akak heheh puas makan :D..
Deletesalam fv tu...nyem nyemmmm
ReplyDeleteAs salam Sheila Thanks nnt cuba lah ek :D..
DeleteSimplenya bahan..weekend ni boleh cuba.
ReplyDeleteBehsa lah guna bahan2 yg ade kat umah je, yg penting rasa tu kiter adjust sendiri bg best :D.. Thanks CikPin :D..
Deletebaik awak la reti jugak masak walaupun simple,, hehe
ReplyDeleteMekasih Nurmujahidah hehhehe kekadang kena gak masak mengikut bahan yg ade takut nnt biler muncul angin big M nk kuar pi kedai kan dah susah hehehe.. Lgpun kiter yg masak dia kan :D..
DeleteTHIS IS FOR YOU :D hope you like it :D http://www.mujadafewa.my/2013/02/delima-zamrud.html
ReplyDeleteWahhhhh thanks adik appreciated sgt2 , akak suker !!!! hehehhe byk tip2 berguna dan nasihat yg tip top :D..
Delete