Hah aku xtau ler ok ke tak plating aku nie hehhehe but mmg best arr kerabu nie...
Bahan2
Bahan A ( dihiris halus )
Daun selom secukup
nyer
2 kuntum bunga kantan
2 biji bawang kecil
1 biji cili hidup
Bahan B ( dikisar halus )
½ biji bawang besar
3 batang serai
1cawan kelapa parut
putih sahaja
5 biji cili api (
kurangkan kalau tak nak pedas )
2 inci kunyit hidup
Garam dan gula secukup
rasa.
Bahan- bahan lain
½ biji limau nipis
(diperah ambil air )
1 biji tauhu jepun
(dipotong 2 inci dan digoreng sampai garing)
Cara Membuat
1-
Hiris halus semua bahan A dan satukan dalam satu mangkuk.
2-
Kisar bahan B sampai halus dan perasakan dengan gula dan garam.
3-
Satukan bahan A dan bahan B dan digaul sebati, kemudian masukkan jus
limau nipis dan gaul rata.
4-
Setelah semua bahan bersatu dan secukup rasa sejukkan di dalam peti ais sebentar
dan siap untuk dihidangkan bersama dengan tauhu jepun yang digoreng garing.
Ermmmm biler mkn kerabu ulam nie ngan nasik panas2 pergghhhh mmg best lah...
Bahan kisar tu kalau korang buat lebih pun xpe nnt leh sumbat dalam ikan jd kan ikan sumbat mmg best, Untuk resepi Ikan bakar sumbat..
Kalau korang xmau letak kat atas tauhu jepun camnie pun boleh korang gaul je sekali pun sedap gak..
Ok kawan2 mudahkan, selamat mencuba kawan2 daaaaaaaaaaa.....
Salam DZ, wah satu kelainan ni...pasti sedap..kak ros suka segala jenis tauhu,,
ReplyDeleteSalam kak ros, hah tu ler sbb tu D5 satukan dua benda yg mmg pebret D5 menjadi satu hehhehhe... :)
Delete