Ermmmm best woo sesekali layan nie :D...
Bahan2 untuk 2 org makan
2 bungkus megi kari ( ambil 1 bungkus perecah kari nyer )
1 biji bawang putih di ketuk
1/2 biji bawang besar potong dadu
3 biji cili api di ketuk ( kalau nk pedas tambah ek)
1 biji telur
1/2 limau nipis
1 sudu kecil serbuk pasti sedap knorr
Garam secukup rasa
Air secukup nyer ( tuk rebus megi)
Minyak tuk menumis.
Cara2 nk masak
Masak air secukup nyer tuk merebus megi sampai menggelegak, masukkan sedikit garam dan serbuk pasti sedap knorr dan rebus megi sampai lembut (aku letak ckit minyak supaya megi dia tak melekat)jgn lama sgt tau nnt terlembik pulak. Bila megi dah lembut ambik air nyer sikit dalam suku cawan dan tos kan megi tu.
Panas kan kuali masukkan 2 sudu besar minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili api sampai agak garing, kemudian masukkan separuh serbuk perencah kari megi td dan sedikit air rebusan megi (jgn byk sgt cukup tuk bg kuah ckit je korang agak2 ler ngan megi korang tu ek). Kacau rata dan masukkan mee yg telah di toskan dan gaul rata.
Bila megi dah rata, ketepi kan megi dan pecah kan telur ditengah2 kuali (pasang api kuat) dan gaul kan, masak sampai telur kering. Kemudian taburkan separuh lg serbuk perencah kari dan kacau rata, Masak sampai megi tul 2 kering dan angkat siapp tuk dihidangkan bersama perahan limau nipis.
Nnt kalau dah ok aku tunjuk cara2 step by step ek. Kalau korang nk letak sayur pun boleh lg sedap tau.. Aku ade 2 cara nk masak megi goreng mamak nie nnt aku buat lg ek jgn risau aku musti kongsi punyer resepi ngan korang ekkekek.. Kali nie aku buat yg simple je k, harap korang pueh hati..
Ok kawan2 mudah kan nk buat nyer so ape lg yuk cuba pulak k :D, jumpe lg di lain kali daaaaaaaaaaaaaaa..
No comments:
Post a Comment