Wednesday 19 September 2012

Mee kari

Nie tempahan kedua selepas lontong. Yg nie speciality kawan aku, mmg terbaek lah mee kari dia dan mendapat pujian ramai mase kat umah terbuka ari tu heheh.. Yg nie pun xpenah miss, tiap2 tahun org tempah heheh hot stuff ler kate kan ekkekeke.. Aku nk kongsi resepi nyer ngan korang harap korang pueh hati ek.. Aku dah tak tau nk tulis ape dah so moh ler kiter layan resepi nyer ek..


Ermmm yg nie lom final hehheh tgh2 masak lapo so beda dulu ekkeke, but mmg sedap arr..

Bahan2 ( tuk 5-7 org makan )

4 ketul ayam ( potong kecil )
1 biji santan
250g udang ( potong muncung dan ekor )
250g kerang ( dibersihkan )
1 peket fish ball ( belah 2 )
10 biji tofu pong ( belah 2 )
2 batang serai ( dititik )
1 cawan serbuk kari 
1/2 cawan cili kisar
1.5  liter stock ayam ( kalau nk lebih korang tambah ler )
 1 biji kentang ( dikisar dengan sedikit air)
daun kari
1 keping asam keping
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
Garam n gula secukup rasa
Minyak tuk menumis
Bahan2 kisar

2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
4 biji buah keras
1 sudu kecil udang kering
( kisar sampai halus dengan sedikit air )

Cara2 nk masak


Panaskan minyak dan masukkan bahan2 kisar bersama daun kari, bunga lawang, cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis, masak sampai naik minyak dan kering.



Bila bahan kisar dah  naik minyak masukkan cili giling dan serbuk kari kacau dan masak sampai naik minyak.


Masukkan ayam dan kacau sebati masak sampai air ayam kering.


Bila air ayam dah kering masukkan stock ayam td mengikut kadar kuah yg korang nk, masak sampai mendidih.



Bila kuah dah mendidih masukkan serai dan santan masak sampai mendidih lg sekali dan masukkan asam keping, kemudian masukkan kentang yg telah dikisar ( kalau korang suker kuah tu pekat korang tambah ler lg kentang kisar kalau xsuker kuah tu pekat xbubuh pun xpe ). Perasakan dengan garam dan gula. Bila rasa sumer dah seimbang masukkan udang dan juga fish ball, masak sampai udang bertukar kaler dan masukkan kerang dan tofu pong masak 1-3 minit dan tutup api. Siap tuk dihidangkan ngan mee kuning.


Hah yg nie togel je kalau nk korang leh letak taugeh, sawi, fish cake, fucuk goreng or tabur bawang goreng pun sodap :D..


Xde sumer tu pun aku makan habis 2 pinggan muahhahhaha..


Ok kawan2 selamat mencuba daaaaaa...







2 comments:

  1. wah sedapnye..QH suka juga mee kari...QH pon ade buat jugak mee kari..resepinye lain sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa, mmg pebret d5 gak ler nie heheh :D.. Behsa lah QH lain org lain cara nyer, yg penting sedap...

      Delete