Huhuhu best arr sambal nie leh makan ngan apa2 pun buat lebih leh frozen pastu leh makan lain kali..
Bahan2
200g ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
1 keping asam keping
3 biji bawang besar di mayang
Garam dan gula secukup rasa
Air secukup nya
Minyak tuk menumis
Bahan Kisar
150g cili giling (1 bekas yg besar)
1 biji bawang besar
2 inci kunyit hidup
4 biji cili api (kalau nk bg pedas)
1 ulas bawang putih
Kisar semua bahan sampai halus seperti dalam gambar.
Cara2 Nk Masak
Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar kacau sebentar dan masukkan sedikit air masak sampai naik minyak or agak kering dan cili dah masak.
Bila dah naik minyak seperti dalam gambar masukkan ikan bilis, bawang mayang dan asam keping kacau rata dan masukkan sedikit air masak sampai bawang layu dan ikan bilis agak hancur dan sambal agak kering. Bila sambal dah agak kering perasakan dengan garam dan gula mengikut citarasa korang. Bila semua rasa dah sebati tutup api dan siap tuk dihidangkan.
Hah aku makan ngan nasik lemak fuh mmg terbaek lah gabungan nie..
Boleh juga nk buat Burger Malaysia camnie kalau korang suker la..
Ok kawan2 mudah kan selamat mencuba daaaaaaaaaaaaaaaa...
Pehhhh.....tak tahan tgok buger sambal tu....rajin cik delima kita ni hee
ReplyDeleteHehhehehhe kekadang tu teringin nk makan Sury :D
DeleteSambal tumis ikan bilis ni kan Delima... masa kecik2 dulu inilah lauk yang paling best!
ReplyDeleteBetul tu Amie, tetiba teringat zaman2 mude remaje tu kan hehhehe best jer kan :)
DeleteRasanya ramai yang suke
ReplyDeleteSambal bilis ni. Makan dgn apa pun sedap
Ibu Lala kekadang D5 makan ngan roti pun jalan gak hehhe nk lg best rebus ubi kayu perggghhhhhh mau juling mate nie hehehheh..
DeleteMlm2 ni lapar pulak nmpk burger malaysia tu... Smbal tumis tu mmg nmpk sedap sgt..
ReplyDeleteMekasih Akak Madihaa, sambal tumis nie mmg sesuai kan makan ngan apa2 pun kan :)..
DeleteSalam kenal Delima...sambal tumis ikan bilis mmg tak lapuk resipinya kan? Mudah dan sedap. Semalam pun kakpb baru je buat.
ReplyDeleteSalam kenal dr D5 juga thanks akak sudi dtg blog D5, betul tu akak dr dulu sampai sekarang sambal tumis mmg menjadi pebret utama :D..
DeleteDah lama berhajat nak buat burger malaysia
ReplyDeleteNnt cuba lah Azie, sesekali best gak kan :)
Deletenampak sedap & mengiurkan..tempat saya tinggal tak de jual ikan bilis...
ReplyDeleteThanks Mohammed ermmm xpe leh ganti gak ngan ikan segar seda gak :)..
DeleteNak ckit sambal ikan bilis...nk cicah dgn mee siput
ReplyDeleteErmmm Kak Gee baru tau cara baru cicah ngan mee siput leh cuba nie hehehh meh ler dtg umah Kak Gee kiter cicah sama2 :)..
Delete