Sunday, 29 July 2012

Kari ayam nasi kandar best punyerrr...

Sahur ari nie kari ayam nasi kandar.. Resepi nie aku dpt dr mamak haji Kat sini , Resepi nie mmg terbaik n amat sedap, mekasih mamak haji sbb bemurah hati berkongsi resepi, D5 mintak izin kongsi ek kat sini, leh sama2 rasa kan kan kan ( kalau ade terkurang harap maaf ek )... Hehheh kawan aku mmg hantu kari, masak kari ari2 pun dia xkisah sampai kan dia nyer motto "go go kari " akan dia sebut setiap kali dia masak kari muhahahhahhaha.... Seperti behsa lah bahan2 yg aku masak nie mmg cukup tuk mkn 2-4 org je xlebih jd korang agak2 ler ek kalau nk masak lebih.. Ok lah meh kiter layan resepi nyer ek....


Ermmmm pekat nyerrr yummy yummy ....

Bahan2

1/2 ekor ayam ( bersihkan n potong kecik )
2 biji kentang ( potong 4 )
1 biji tomato ( potong 4 )
2 tangkai daun kari
1/2 biji bawang besaq ( dihiris halus )
1 sudu kecik garam masala
1/2 liter air
1/2 kotak santan
2 sudu besaq minyak tuk menumis
Garam secukup rasa

Bahan2 rempah

2 sudu besaq serbuk kari daging
1/2 sudu kecik serbuk jintan manis
1/2 sudu kecik serbuk jintan putih
1 sudu kecik serbuk cili
( semua bahan rempah dibancuh ngan sedikit air, menjadi sepeti pes )

Bahan kisar

1 biji bawang besaq
1 biji tomato
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 biji cili hijau ( aku xde so aku ganti ngan capsicum hijau )
5 biji buah badam tanpa kulit

Cara2 nk masak

Blend kan sumer bahan kisar sampai halus ngan sedikit air, Panaskan minyak n tumis bawang besaq n daun kari masak sampai bau wangi, Pastu masukkan bahan kisar dan tumis sampai agak kering n agak kekuningan. Kemudian masukkan bahan rempah n masak sampai bau wangi, pastu masukkan ayam kacau hingga ayam sebati ngan rempah. Masukkan air dan jugak ubi kentang masak sampai ubi kentang empuk. Masukkan garam secukup rasa biler dah ok masukkan santan n tomato kecikkan api n kacau sampai santan masak. Masukkan garam masala masak lebih kurang 3 minit  tutup api, siap tuk dihidangkan...


Kari ayam nasi kandar nie mmg xnk bg dia pecah minyak, santan yg digunakan pun ckit je but rasa nyerr mmg marvelos u know hehhehhe..


Kuah nyer mmg pekat, xpedas sgt n tak der rasa terlalu berempah, rase nyer lite je biler masuk ke mulut, ermmmm i like sgt2...


Sesuai kalau nk buat cicah ngan roti jala ngan roti behsa pun leh gak lah wahhhhhh hebat aku nyer angan2 padahal konon2 nyer nk simpan ckit last2 2 kali kiterorg mkn dah abis dah hehhehe.. Bukan senang nk dpt resepi mamak nie thanks kpd mamak haji ngan ikhlas dia bg resepi yg best nie.. Kalau korang nk resepi mamak yg lain korang leh pi lah kat link yg aku bg tadi sekian...Selamat mencuba kawan2 daaaaaa....




2 comments:

  1. Nak cuba petang ni untuk berbuka dengan member. Wish me luck!

    www.nimboking.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good luck yunk thanks sudi cuba :)....

      Delete