Peerrghhh tergolek2 ikan tongkol nie dlm kuah yg pekat n wangi tu hehehe..
Bahan2 Kari Ikan Tongkol
Ikan tongkol
1 biji bawang besaq dihiris nipis
3 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 sudu besaq pes halia + bawang putih ( blender halia n bawang putih )
2 biji bawang besaq blender dgn 2 cawan air ( ikut byk mana kuah korang nk )
3 sudu besaq serbuk kari ikan babas
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk cili ( kurang kan kalau xnk pedas )
1 kotak santan ( aku guna cap ms )
2 biji tomato potong 4
6 biji bendi
2 ulas bawang putih dititik
Air asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
5 sudu besaq minyak untuk menumis
Cara2 nk masak
Panaskan minyak dan tumis halba campur sampai wangi ( hati2 jgn sampai hangit ), kemudian masukkan bawang besaq yg dihiris n daun kari kacau sehingga bawang agak kuning, Pastu masukkan pes halia + bawang putih n kacau seketika hingga wangi n masukkan pule bawang yg telah diblend td, masak sampai mendidih n mengeluarkan bau yg harum masukkan serbuk kari, jintan manis, jintan putih n serbuk cili masak sampai mendidih. kecil kan api n masukkan ikan n air asam jawa kacau pelahan supaya ikan tak hancur..Biler ikan dah masak masukkan santan n seimbangkan rasa ngan garam..Biler dah mendidih n cukup rasa masukkan tomato n bendi n bawang putih titik.Tutup api biler sayur dah agak layu siap tuk dihidangkan...
Aku suker cicah ngan roti or roti jala huhuhuhu nyaman sungguh tekak aku seharian. Selamat mencuba kawan2 daaaaaaaaa..
Kalau saya, ikan tongkol ni mesti direbus dulu sebelum digoreng atau dibuat gulai. memang feveret sangat. kalau ikan tongkol tak direbus, memang saya tak suka
ReplyDeleteKalau rebus n goreng pastu mkn panas2 perrgghhhh terbaek lah D5 pun suker :D, lg2 ikan tongkol hitam mmg sedap arrr...
Delete