Wahhh guna sudu gitu ermmmm masuk mulut yummy yummy :D..
Bahan2 tuk lapisan hijau..
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan gula
2 1/2 cawan air
2-3 titik pewarna hijau ( kalau ade daun pandan leh guna je lg wangi )
Bahan2 tuk lapisan putih
1/4 cawan tepung beras
2 cawan santan
1/2 sudu kecil garam
Bahan2 lain
1/4 cawan air gula
Cara2 nk buat
Mula2 letakkan air gula dlm tray or bekas pilihan korang ketepikan, Masukkan bahan2 lapisan hijau dlm periuk, kemudia kacau sampai sebati n masakkan sampai berkilat n mengelegak ( hendaklah sentiasa dikacau ek supaya xberketul2 ).. Biler dah masak tuangkan terus kedalam tray yg ada air gula td n ratakan.. Masukkan bahan2 lapisan putih ke dalam periuk, kacau sampai tepung sebati n masak sampai mengelegak n nampak berkilat ( sentiasa kacau gak ek ).. Biler dah masak terus tuang atas lapisan hijau td n rata kan.. Sejukkan dlam peti ais n siap tuk di sudu kan hehheh...
Adunan nie cume dpt byk nie je, quarter tray cukup lah tuk 2 org mkn.. Kat umah aku xde brg, seperti behsa aku guna ape yg aku ade je lah mangkuk fancy2 pun aku xde ngeehhehehe..
Ermmmm tgk tu slurp...slurp gitu cair je dlm mulut, tuk percubaan pertama amat lah membanggakan yeeaahhhh...
Terliur kan tgk, so ape lg selamat mencuba kawan2 ... mudah n senang nk buat kan kan kan..daaaaaaaaaaaaaaaaaa...
kenyang makan sebekas ye delima..hehehhe...kita suka yg tepung gandum lagi dari tepung beras...:)
ReplyDeleteHehhehe mau tak kenyang keh keh keh, Quinnie jumpe resepi yg guna tepung beras je xtau lak ade yg tepung gandum muahhaha nie kali pertama buat sebelum nie xpenah langsung buat kuih2 lembik nie hehhe nnt D5 carik resepi guna tepung gamdum lak k :D..
Deletesdp nyr nmpk
ReplyDeletethanks :D
Deletenpk cm sdp ja..nt nk try msk.hehe
ReplyDelete