Ermmm hilang rindu 15 tahun aku peerrggh terbaek lah jeruk nie..
Bahan2
1 bungkus besaq jeruk maman ( dibasuh n tapiskan )
2 biji bawang kecik
3 inci kunyit hidup
1 gemgam cili api ( kalau xnk pedas kurangkan )
1 kotak santan
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit
1 keping asam keping
1 sudu besaq udang kering ( kalau nk guna udang segar pun ok gak lg sedap )
1 biji cili merah ( dihiris halus )
sedikit air
gula n garam secukup rasa
Cara2 nk masak
Masukkan bawang, kunit hidup n cili api dlm blender n masukkan sedikit air n sedikit santan, blend sampai halus. Panaskan periuk n masukkan bahan2 blender n masak sampai cili masak n agak kering.. Masukkan serai n daun kunyit, udang kering ( kalau udang segar masukkan lambat ckit ) n sedikit air dan masak lg sampai menggelegak.. Masukkan jeruk maman n kacau rata, kemudian masukkan santan pekat, asam keping, gula n garam secukup rasa masak sampai santan masak.. ( kena sentiasa kacau kuah nyer takut nnt berketul2 n api kena kecik tau ).. Biler dah ok rasa nyer masukkan cili merah kacau n tutup api, siap tuk dihidangkan...
Hah nie dah siap masak, aku buat kuah dia ckit je sbb jeruk tu pun ckit je hehhehe mmg best arr hilang sumer rasa rindu dendam ngan jaruk maman nie hehehhe... Kalau org N9 diaorg buat rendang but aku xpenah cuba lah..
Hah nie rupa pokok maman tu kalau korang nk tau lah..
Yg nie pun sama gak ler..
Hah yg pucuk ler org ambik n buat jeruk ermmmm musti korang tau nyer jeruk nie kan kan kan hehhehe...
Ari nie aku mkn nie ngan gumbira but sebelum tu aku nangis sbb teringat yg mak aku mmg suker mkn jeruk nie.. Nnt dia balik aku carik n aku masakkan kat dia huhuhuhuhu windu kat mak..
Kalau korang lom penah rasa, korang cuba lah ek sgt berbaloi n sedap tau.. Ok lah selamat mencuba kawan2 daaaaaaaaaaaaaaa....
bca tentang kesedapan pucuk maman ni jadi kecur plak..betul sedap ker...QH pon xpenah mkn juga..rasanye mcm xpenah jugak jmpa pucuk tu...hihi
ReplyDeleteSedap but susah nk dpt skrg nie xtau nk habaq rasa dia but masam2 cam jeruk asin tu lah juga but nie daun hehhe kalau nk masak asam pedas pun leh gak arr best gak heheh.. Kalau kat gemencheh N9 byk nyer dia org buat rendang, but D5 xpenah rasa lah yg rendang tu...
Deletewahhhhhhhhhh tak pernah makan, macam mana rasanya yaa... kecur dah ni
ReplyDeleteXtau nk habaq rase dia hehhe but mmg sedap.. ermm kalau sha penah mkn asam pedas jeruk asin tu kan hah camtu ler lebih kurang rasa nyer.. Kalau yg fresh punyer xbuat jeruk dia rasa pahit2 ckit cam pucuk meranti tu but D5 suker yg jeruk n buat masak lemak cili api or asam pedas pun sedap gak lah...Susah nk dpt dah skrg nie kat kedah pun ikut musim je or kalau nk cube carik kat N9 ade kut...:D
DeleteOrang N9 masak lemak cili tak da letak bawang, sebab bau bwg boleh hilangkan keenakan masak lemak cili api
ReplyDeleteOOOoooo gitu, D5 nie ade darah N9 bukan org N9 sbb tu ler resepi lain2, lg pun atuk D5 yg pure N9 pun masak lomak taruk bawang kampir ( org N9 tau ler bawang kampir tu ape ).. hehhehehhe :D..
DeleteNak Cuba la. Suka sangat masak lemak cili padi. Mamam di kelate, mana2 pasar atau kedai tempat jual sayur atau ikan ada jual. Sebelum ni makan macam tu je.
ReplyDeleteNak Cuba la. Suka sangat masak lemak cili padi. Mamam di kelate, mana2 pasar atau kedai tempat jual sayur atau ikan ada jual. Sebelum ni makan macam tu je.
ReplyDeleteSiler2 maman masak lemak mmg best.. Thanks sudi dtg ke blog d5 😊
Delete