Ermmm yummy yummy..
Bahan2
Ayam potong kecik
Udang potong ujung n ekor
1 biji carrot potong panjang
kobis bunga potong kecil
Putik jagung potong kecil
Batang celery potong kecil
8 biji cili api
1 biji bawang besaq potong 6
Halia hiris nipis
Lengkuas hiris nipis
2 batang serai di titik
3 helai daun limau purut ( buang urat tengah nyer )
4 biji limau nipis ( ambik air nyer )
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sos ikan secukup rasa
2 sudu besaq susu cair
1 liter air
Cara2 nk masak nyer...
Panas kan 1 liter air n masukkan halia, lengkuas, bawang n serai masak sampai air menggelegak, pastu masukkan ayam n carrot n masak hingga ayam cukup masak. masukkan sayur2 lain n garam, gula, sos ikan, secukup rasa n kacau sebati..Biler rasa dah seimbang masukkan air limau, cili api n udang kacau sampai udang bertukar kaler n masukkan daun limau purut kacau sebentar n tutup api last skali masukkan susu cair n kacau sebati sedia tuk dihidangkan..
Kalau leh sayur jgn terlampau masak nnt xsedap, kalau suker masukkan daun ketumbar mase nk hidangkan dia..
Seimbangkan rasa manis, masam n masin nyer mengikut citarasa masing2, kalau aku, aku suker masam ckit..
Hah kalau masak tom yam putih nie aku suker mkn banjir mmg best wooo hirup kuah dia, selamat mencuba kawan2 daaaaaaa...
cam best jer...
ReplyDeletennt nk cuba.. sesuai tuk bersahur...
ReplyDeleteCube lah senang je nk buat nyer :D..Mkn camnie perut rase lega je bestt wooo.. :D..
Deletenk cuba lh
ReplyDeleteCuba lah masak senang je :D..
Deletebgs untk ksihatan
ReplyDeleteKlu xsihat elok mkan nie :D
DeleteWow terbaik lah akak sedap nyer makan ngan nasi dan mee pun ok gak...
ReplyDeleteNie kan dik kalau makan masa2 demam mmg best lidah tawo so kiter buat masam2 ckit kan fuhhhh mmg best arr hehehhe...Ngan nasik panas2 ngan mee mmg jalan lah selera heheh mekasih dik :)..
Delete