Kebetulan masa aku masak sup nie kawan aku tgh demam selsema wahhh baik punyer byk dia mkn 2 pinggan tuuu hehheheh terbaek lah...
Bahan2
3 potong ikan merah ( dicuci bersih ngan sebiji limau nipis )
1 bungkus sup bunjut ikan adabi
1 biji bawang putih ( dihiris halus )
1 biji bawang besaq ( di hiris agak kasar )
1 biji tomato ( potong 4 )
1 biji carrot ( potong panjang )
3 batang celery ( potong serong )
2 inci halia ( dihiris nipis )
6 biji cili api ( belah dua kalau xnk pedas kurangkan )
1 liter air
Garam n lada hitam secukup rasa
Cara2 nk masak
Panas kan air sampai menggelegak n masukkan halia, bawang putih, bawang besaq kacau sekejap n kecikkan api. Masukkan ikan merah n kacau dan besaqkan api balik masak sampai ikan bertukar kaler n masukkan sup bunjut adabi ( aku masukkan lambat sbb xsuke sgt rasa berempah ) ,carrot, garam n lada hitam kacau pelan2 n sesuaikan rasa dia.. Biler rasa dah ok masukkan cili api, tomato n batang celery kacau sekejap n tutup api siap tuk dihidangkan...
Kalau aku masak ape2 sup pun kan aku musti mkn banjir punyer, hirup kuah slurp slurp rase nyer nyaman....
Sup nie pun sesuai tuk org yg berpantang mkn n kena kurangkan makanan berminyak so mmg makanan sihat ler nie hehehhe..
Ikan merah nie aku suker sbb isi nyer lembut jd kena dimasak ngan api sederhana je n jgn terlampau lama nnt dia cepat hancur.. Aku biarkan air tu menggelegak dulu bukan ape sbb aku taknk sup aku rasa hanyir ikan tu mak aku ler yg ajar bg aku ok jer.. Mudah kan ok selamat mencuba kawan2 daaaaaaaa...
No comments:
Post a Comment