Ermmm sahur ala2 western gitu aku ari nie :D..
p/s <--- plz like gambar D5 kat sini ek thanks LIKE KAT SINI THANKS
Bahan2 nk ( hidangan untuk 2 orang )
1 kotak semur daging betawi myChef
1 keping puff pastry
2 keping chicken meatloaf
Cheese
Sedikit serbuk paprika
Cili merah ( di hiris halus )
Beberapa keping daun bayam
Cling wrap
Kuning telur
Cara2 nk masak
Layukan daun bayam atas kuali tanpa minyak n ketepikan.
Canaikan pastry menjadi nipis seperti dlam gambar. Kemudian taburkan serbuk paprika di atas pastry td.
Letak chicken meatloaf diatas pastry dan tabur kan sedikit cheese.
Letakkan daun bayam dan juga cili merah, kemudian susun semur daging betawi di atas bahan2 td seperti dalam gambar.
Letak pastry atas cling wrap dan perlahan2 gulung ketat2 seperti dalam gambar pastu twist ketat2 kat tepi nyer tu cam gula2 dan sejukkan dalam peti ais selama 30 minit, supaya senang nk potong nanti.
Selepas 30 minit keluarkan n buka wrapping dia dan potong dlam 1 inci seperti dalam gambar. Susun atas aluminium foil yg telah disapu ngan butter.
Egg wash kan keliling pastry td dan bakar dalam oven 180c selama 30 minit, masak sehingga kuning keemasan. Kuar kan dari oven n sedia tuk dihidangkan..
Macam2 kan korang leh buat kalau guna produk myChef nie..
Aku yg malas nk masak nie pun sekarang dah rajin pi dapur ekkekkek..
Mmg terbaek lah resepi semur daging betawi dr Dato' Chef Ismail, i love u Dato' :D..
Ok dah cuba ke??, kalau belom moh ler cari, kat sini ada senarai pasaraya yg jual myChef nie ek. Selamat mencuba kawan2 daaaaaaaaaaa...
oooo.... begitu cara buatnya ye Delima... memang nampak mudah!
ReplyDeleteA'a Amie :D hehehh D5 tgk kat video kat internet cara2 nk buat nyer ekkeke.. mudah kan jom masak..
DeleteIni mcm dah jadi jurucakap produk my chef. Kena minta komisyen tu
ReplyDeletehehhehe D5 masuk nk meriah kan lg peraduan tu, tetiba banyak lak idea dtg tu ler yg post hari2 tu ekkeke but cam tak layak je jumlah like pic D5 kurang sgt2 :(.
Delete