Monday, 13 August 2012

Pinwheel puffs semur daging betawi myChef

Ermmm td masak pizza klik kat sini, rasa2 cam tak cukup je hehhe lg pun semur daging betawi myChef masih lg banyak berbaki hehehheheh ari nie 1 kotak produk myChef sumer aku buat dua menu yeeaahhh best arrr sonok rasa hati aku.. Ok menu kali nie aku buat pinwheel puffs semur daging betawi yg diolah dari semur daging betawi myChef signature dr Dato' Chef Ismail.. Ermmm nie kiter leh buat appetizer waktu party. Simple je nk buat nyer tambahan lg ia di mudah kan dengan produk myChef waduh.. waduhhh senang amat.. Rasa rangup2 puff tu ngan rasa cheese + daging semur betawi peerrggghhhhh tak hinggat nyer sedap.. Tido senyum aku pg nie ekekkkek.. Alhamdulilah sahur aku kali nie dihidangkan ngan 2 menu yg lazat menjilat jari gitu... Kawan2 sila lah cuba mana2 produk dr myChef nie ek.. Korang leh dpt kan dr pasaraya Tesco, Carrefour, Cold Storage dan Giant, Musti cube k, dan kalau boleh jom arr join myChef gourmet blog challenge click sini tuk mengetahui cara2 nk sertai nyer k.. Jom kiter layan resepi n yer ek..



Ermmm sahur ala2 western gitu aku ari nie :D..

p/s <--- plz like gambar D5 kat sini ek thanks LIKE KAT SINI THANKS

Bahan2 nk ( hidangan untuk 2 orang )


1 kotak semur daging betawi myChef
1 keping puff pastry 
2 keping chicken meatloaf
Cheese 
Sedikit serbuk paprika
Cili merah ( di hiris halus )
Beberapa keping daun bayam
Cling wrap
Kuning telur

Cara2 nk masak


Layukan daun bayam atas kuali tanpa minyak n ketepikan.


Canaikan pastry menjadi nipis seperti dlam gambar. Kemudian taburkan serbuk paprika di atas pastry td.


Letak chicken meatloaf diatas pastry dan tabur kan sedikit cheese.


Letakkan daun bayam dan juga cili merah, kemudian susun semur daging betawi di atas bahan2 td seperti dalam gambar.


Letak pastry atas cling wrap dan perlahan2 gulung ketat2 seperti dalam gambar pastu twist ketat2 kat tepi nyer tu cam gula2 dan sejukkan dalam peti ais selama 30 minit, supaya senang nk potong nanti.


Selepas 30 minit keluarkan n buka wrapping dia dan potong dlam 1 inci seperti dalam gambar. Susun atas aluminium foil yg telah disapu ngan butter.


Egg wash kan keliling pastry td dan bakar dalam oven 180c selama 30 minit, masak sehingga kuning keemasan. Kuar kan dari oven n sedia tuk dihidangkan..


Macam2 kan korang leh buat kalau guna produk myChef nie..


Aku yg malas nk masak nie pun sekarang dah rajin pi dapur ekkekkek..


Mmg terbaek lah resepi semur daging betawi dr Dato' Chef Ismail, i love u Dato' :D..


Ok dah cuba ke??, kalau belom moh ler cari, kat sini ada senarai pasaraya yg jual myChef  nie ek. Selamat mencuba kawan2 daaaaaaaaaaa...









4 comments:

  1. oooo.... begitu cara buatnya ye Delima... memang nampak mudah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'a Amie :D hehehh D5 tgk kat video kat internet cara2 nk buat nyer ekkeke.. mudah kan jom masak..

      Delete
  2. Ini mcm dah jadi jurucakap produk my chef. Kena minta komisyen tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe D5 masuk nk meriah kan lg peraduan tu, tetiba banyak lak idea dtg tu ler yg post hari2 tu ekkeke but cam tak layak je jumlah like pic D5 kurang sgt2 :(.

      Delete