Aku saje gatai nk guna acuan kuih puteri ayu nie hehheheh korang guna lah loyang ke or mangkuk ke yg boleh dibakar ek :D...
Bahan2
500ml cawan susu segar
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan gula
1 cawan gula ( dibuat gula hangus )
2 sudu besar air
Secubit garam
Cara2 nk masak
Panaskan oven 175c...
Letak 1 cawan gula n dlam periuk n masak sampai gula cair n berwarna perang, pastu tutup api n masukkan 2 sudu air ( xmau bg gula beku ) n kacau perlahan2 sampai sebati ( hati2 gula akan meruap bile air dimasukkan )
Masukkan gula hangus td kedalam acuan or loyang sampai menutupi dasar acuan..
Masukkan telur, esen vanila, gula n secubit garam kedalam bekas n kacau guna garpu sampai sebati n gula hancur..
Panaskan susu sampai ade bubble kecil2 kat tepi n sentiasa di kacau kalau boleh ek
( jgn sampai menggelegak ek guna api kecil je tau )
Masukkan sedikit susu dlam bekas telur td pukul cepat2 tuk temper telur tu dulu, kemudian br tuangkan baki susu td sampai habis n kacau rata.. ( ini tuk mengelakkan telur kiter menjadi berketul2 )
Tuangkan ke dalam acuan yg korang nk sambil tapis kan dia cam nie...
Bakar ngan cara steam bath ( aku guna kan air yg menggelegak ) Letakkan bekas atas tray n masukkan air panas sehingga setengah paras bekas adunan td.. Bakar selama 30- 40 minit, sejukkan n siap tuk di hidangkan..
Ermmm nie mmg pebret aku sesangat..
Mudah kan nk buat nyer, selamat mencuba kawan2 daaaaaaaaaaaa...
http://www.mychefreadymeals.com/2012/07/mychefs-gourmet-blog-challenge.html jom sertai hadiah sangat2 menarik
ReplyDeleteErmmm kena buat byk resepi ke or 1 resepi je kiter leh buat :D...
ReplyDelete