Ermmm tergolek2 ayam aku dlm kuah tu ermm yummy yummy :D..
Bahan2
1/2 ekor ayam ( dibersihkan n potong kecil )
1 bunjut sup bunjut
1 biji carrot ( di potong panjang )
3 batang celery ( di potong serong )
3 biji kentang ( di belah dua )
4 biji cili api ( di belah dua )
2 ulas bawang putih ( di hiris nipis )
1/2 biji bawang besar ( di hiris nipis )
1 ketul besar halia ( di hiris nipis )
1 batang kulit kayu manis
Air secukup nyer ( mengikut kadar kuah yg korang nk )
Garam secukup rasa
Cara2 nk masak
Jerang air dlm periuk sebanyak mana kuah korang nk, masak sampai air menggelegak n masukkan bawang putih, bawang besar n halia biarkan seketika. Kemudian masukkan ayam n kacau, pastu masukkan sup bunjut n kulit kayu manis , carrot dan juga kentang masak sampai kentang tu empuk. Sesuai kan rasa garam n pastikan kentang betul2 empuk n masukkan cili api dan juga batang celery, kallau nk masukkan tomato boleh gak ( aku xde dah abis ) kacau rata n tutup api siap tuk di hidangkan ( kalau ada daun sup racik halus n tabur kat sup korang )...
Kalau korang xmau pedas sgt leh kurangkan cili api tu k, Lepas dah ok rasa nyer aku kuar kan kulit kayu manis tu supaya xterasa sgt rasa nyer..
Kalau ade tomato lg best cukup rasa nyer sup nie hehehe, tu pun still ade minyak nyer dtg dr lemak ayam kalau korang xnk ade langsung korang buang sumer kulit ayam tu n kikis sumer lemak2 kat ayam tu k.. Baik tuk kesihatan kate mak aku ler hehehhe..
Hah seperti behsa aku akan makan banjir ler kalau lauk sup2 nie hehehhe sedap wooooo...
Ok mudah kanwan2 nk buat nyer selamat mencuba sumer daaaaaaaaaaaaaaaa...
sedap tu...jga bdan ker menu diet2 ni..hihi...harus la klau mkn sup gini kena bnjir..bru sedap...hihi
ReplyDeletehehehheh jaga kesihatan QH, maklum ler bulan pose nie memacam mkn ekekkeke.. D5 mmg kalau kuah2 gini mkn banjir mmg best :D...
Deletesedapnye resepi ni..bole cuba buat ni..:-)
ReplyDelete