hah tabah kan aku menumbuk benda ni sampai hancur :D
Bahan2
1 gengam cili api
1 biji bawang besar
1 sudu besar belimbing buluh ( yg telah di rebus kering )
Ikan bilis secukup nyer
1 sudu besar kicap manis
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara2 nk masak
Tumbuk semua bahan kecuali ikan bilis sampai lumat.. Bila dah lumat semua nyer tumbuk pula ikan bilis separa hancur jgn terlalu lumat. Panas kan minyak dalam kuali masukkan semua bahan2 tumbuk masak hingga agak garing ( seperti serunding ) kemudian masukkan kicap manis ( kalau boleh gunakan api yg perlahan ).. Sesuaikan rasa garam ( selalu nyer xyah letak byk sbb belimbing tu dah agak masin ). Bila dah garing tutup api dan tapis kan minyak dia. Siap tuk dihidangkan..
Sambal nie kalau mkn ngan nasi panas2 mmg best arr.. Kalau byk lebih boleh di simpan lama kat dalam peti ais n panaskan kalau nk makan..
Hah nie ler sambal itam Pahang yg terkenal tu sedap tau, selamat mencuba kawan2..Layann.......
recipe please.. ekekekee..
ReplyDeletebelimbing buluh (yang dah di rebus tanpa air)
ReplyDeleteikan bilis
cili api
bawang besaq
kicap manis
tumbuk sumer tu sampai halus pastu masak sampai garing rasa garam dia dah siap hehheheh