Thursday, 31 May 2012

Cekodok bilis orang bujang..

Hari aku bermula ngan cekodok bilis..Hehehe stock roti dah abis so xde dah ler garlic bread ekeekkek...Kalau dah mkn cekodok nie musti lah menu tgh hari ku kan terbang melayang tah kemana tah ekkekke ( perut dah penuh so postpone ler ke mlm )..Cekodok nie kalau nk dia rase rangup kat luar n lembut kat dlm, ade care nyer, Masa bancuhan tu kiter letak ckit minyak n guna kan air panas, cekodok akan jd lebih lembut tp rangup kat luar cuber lah ek...Bahan nk buat cekodok nie mudah je n senang nk di bancuh meh kiter lihat cara2 nyer k....


Bahan-bahan

Tepung gandum
Ikan bilis (siat halus)
Garam
Sedikit kunyit ( kalau nk kaler ckit )
bawang ( mayang halus )
kentang ( kalau nk lah potong kan dadu k)
1 sudu minyak
minyak secukup nyer tuk menggoreng


Cara2 nk buat

Masukkan tepung kedalam mangkuk n masukkan bawang , ikan bilis, garam (secukup rasa), serbuk kunyit, kentang n sesudu minyak masak...Masukkan air panas n kacau pelan2 jgn terlalu cair or keras...Rasa garam dah ok panas kan minyak dan siap tuk di goreng (goreng sampai golden kaler k ) ....


Ok selamat mencuba ek daaaaaaaaaaaaaaaa,,,,,



Goreng sampai kaler camnie ek kawan2 :D...


Time aku rajin kecik2 ler dia dah malas kang gedabak2 gak cekodok nie ekekkekekke



Kalau letak kentang pun best gak or leh gak kalau nk tambah daun kucai n taugeh :D..



Selamat mencube ek ...Kalau sedap bgtau kawan , kalau xsedap bg tau saye or diam2 kan je pun boleh muahhahhahahha ...

No comments:

Post a Comment