Ermmmm xsia2 aku godek Azie nyer blog yummy yummy..
Cara2 nk buat inti..
Bawang putih (cincang halus), bawang kuning ( potong dadu), carrot ( potong dadu), celery ( potong dadu ),
isi ayam ( potong dadu ) mushroom button ( potong dadu ), kacang peas, sup campbell's n olive oil.
Panas kan minyak n masukkan bahan2 potong dadu ( tak termasuk ayam ) tumis sampai layu n masukkan bawang putih..
Lepas 1 minit masukkan mushroom n masak sampai layu...
Masukkan ayam n kacau sampai ayam tu masak..
Taruk black pepper secukup rasa n kacau lg ( ayat pebret aku )
Kemudian masukkan sup campbell's ( xperlu campur air ) xyah byk sekadar nk bg berkuah ckit ( inti pie nie xboleh basah sgt )
Kalau malas nk potong sayur tu korang leh gak nk guna mix veggie
( tapi aku xde stock tu aku guna yg dlm tin je.. )
Dah siap n sejukkan dlm peti ais
( kalau aku masak malam esok br aku buat pie nyer supaya dia lebih mesra gitu hehehheh )
Cara2 nk buat pie..
Roti pratha tu korang bg lembut ckit n masukkan kedlm acuan pie seperti dlm gambar..
Potong n kemaskan tepi dia ..
Nie pun xbape kemas muahhahhaa
Baki yg tepi tu satukan n masukkan dlm plastik dia balik..
Gelek bg bulat balik tuk nk buat cover pie kiter..
( hah tu ler brg yg aku xde rolling pin so aku ganti ngan botol bijak kan kan kan kan hehehhehhe )
Masukkan inti sesuker korang ler nk byk ke ckit...
Baki yg dicanai td buat tutup nyer seperti dlm gambar n tekan tepi2 dia guna garpu supaya tidak terbuka..
Potong ckit atas dia tuk lobang udara..
Kuning telur letakkan sesudu kecil air n pukul , sapukan keatas pie sbg egg wash
( bg kaler lawo pun ye gak )
Siap tuk di bakar, panas kan oven 180c n bakar selama 15- 20 minit or sampai kuning keemasan..
Selamat mencuba ek sedap tau, best wooooooo
( sesekali masuk bakul angkat sendiri lah pulak )
As'kum waduhh enak bangat ni dongs! kalau dapat barang sesudu ni.. terus terlelap atas mangkuk tu jugak! heheheh
ReplyDeleteSalam, hehehheh kalau dtg umah d5 bukan sesudu d5 bg, mkn sepuas2 nyer pun xpe hehhehhe
ReplyDeletesedapnya delima...favorite saya ni..tapi tak pernah buat lagi...tengah tunggu turn..boleh cuba resepi delima sebab senang je cara2 dia..hehehhe
ReplyDeleteThanks, d5 pun br kali pertama buat nie, ingatkan susah sgt rupe nyer mudah je hehehhe..Cuba lah nnt ek..
Deletealahai bila sudah terterjah ke post D5 yg 1 ni tetiba rasa mcm dh ada kt tekak hehehe..ckiah nk tnya slain roti prata leh x gantikn dgn pastry ready made jenama "kawan" tu?
ReplyDeletesblm publish skali lagi tngok & glupppp (telan ayaq lioq) hehe
lorrr baru perasa che kiah nyer comment hehhehe boleh je che kiah sama je :)
DeleteSy x fhm ler roti prata tu tepung ke atau roti yg dh siap dlm plastik mcm kita pns dlm kuali trus cicah ngan kari...atau tepung gandum....sy x fhm ler....pls explain bole....trm ksh
ReplyDeleteroti prata tu roti canai segera ada jual kat mana2 supermarket nnt cuba adik cari k..roti prata tu jenama yg akak selalu guna :)..
DeleteSy x fhm ler roti prata tu tepung ke atau roti yg dh siap dlm plastik mcm kita pns dlm kuali trus cicah ngan kari...atau tepung gandum....sy x fhm ler....pls explain bole....trm ksh
ReplyDeleteSy x fhm ler roti prata tu tepung ke atau roti yg dh siap dlm plastik mcm kita pns dlm kuali trus cicah ngan kari...atau tepung gandum....sy x fhm ler....pls explain bole....trm ksh
ReplyDeleteroti prata tu roti canai segera tu dik.. panas kan dlam kuali n terus cicah :D..
Delete