Heheh walaupun rupe nyer huduh but rase nyer sedap bak kate org biar muke huduh but hati baik punyer kan kan kan..
Bahan2 inti popia
1 biji lobak merah
2 biji bawang kecil
1 biji bawang putih
1 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil sos cili
Sedikit sos ikan
Garam n gula secukup rasa
Sedikit udang kering ditumbuk halus ( kalau nk guna udang fresh pun boleh lg sedap D5 xde )
Air
1 sudu besaq minyak tuk mengoreng
Cara2 nk buat inti nyer
Panas kan minyak n masukkan bawang merah n putih masak sampai naik bau, kemudian masukkan udang kering kacau sampai garing ckit..
Kemudian masukkan sos tiram n sedikit air n kacau lg..
Pastu masukkan carrot n masak sampai layu ..
Biler carrot dah layu masukkan pulak sengkuang kalau terlalu kering masukkan sedikit air n sesuai kan rasa gula n garam nyer kacau sebati..
Kemudian masukkan sos ikan n sos cili gaul rata..
Biler dah gak kering tutup api n biarkan sejuk baru leh dibungkus..
Cara2 nk bungkus popia
Biler inti dah sejuk letakkan inti keatas kulit popia segera seperti dlm gambar n gulung sampai habis..
Ujung nyer kiter gam ngan tepung gamdum dicampur ngan sedikit air.
Siap digulung n sedia tuk digoreng, goreng sampai kuning keemasan..
Hah yg nie versi xde sambal sbb kawan umah aku xmakan sambal so hidang asing hehehhe..Selamat mencube ek kekawan daaaa..
Lapor diri lapor diri. seumur hidup belum pernah lagi buat popia goreng. atau popia apa apa pun. suka makan yang basah sebab kalau makan yang goreng, asyik kulit jatuh kat riba.
ReplyDeleteRojer2 hehhehe D5 pun suker mkn yg basah but xtau nk buat kulit nyer kalau guna yg segera xsedap ;D..Xpe lah azie kiter lapik riba ngan kain je pastu kibas2 ekkekkek
Deletekak Ros teruja tengok sambal tu
ReplyDeleteThanks kak ros kalau ikutkan D5 nk letak kat dlm je but kawan d5 xmkn sambal so letak kat atas je lah hehehheheh...
Delete