Kecik je donat aku ehhehhe xsempat nk kembang cian dia..
Bahan2
1/2kg tepung gamdum
1 sudu kecik yis
2 sudu besaq susu pekat
2 sudu besaq gula
2 cawan air suam2 kuku
2 sudu besaq butter
Secubit garam
Gula aising.
Cara2 nk buat nyer
Masukkan yis, susu pekat n gula kedlam air suam biarkan sampai yis beranak pinak agak2 dlm 10 minit. Gaul kan butter, tepung n garam lepas tu tuang air yis tu ckit2 sampai adunan leh di uli..Uli doh sampai dia tak melekit2 or agak berkilat, kemudia masukkan kedalam bekas tutup ngan kain lembab biarkan sampai doh naik 2kali ganda dr sebelum nyer. Biler dah doh naik uli balik n boleh lah di bentuk n biarkan dulu sampai dia kembung baru leh di goreng. Goreng sampai warna donat kekuningan n tos kan minyak nyer biler dah agak sejuk taburkan donat ngan gula aising sedia tuk dihidangkan. Selamat mencuba kawan2
Masukkan air sampai leh diuli camnie...
Uli doh sampai xmelekat n agak berkilat camnie..
Biarkan sampai doh kembang dr sebelumnyer cam nie gak lah..
Hehheheh 1 adunan aku dpt buat 4 jenis kuih ( twisted garlic xde dlm pic )
Sausage bun n twisted bread tu aku letakkan garlic butter kat atas nyer n bakar dlm oven..
Biler dah bentuk biarkan seketika n baru leh di goreng sampai warna kekuningan..
Aku dustkan ngan gula aising bior sampai rupe tepung gomak muahhahhaha..
Donat aku xler bape kembang n xbape lembut sbb telur kat umah aku dah habis tp sedap gak ler hehhehe..
Yg nie aku bakar n atas dia aku letak garlic butter .. Klau nk resepi Burger malaysia..
Yang nie pun sama bantat ngan donat aku sbb patut nyer kena tunggu kembang tul2 baru leh bako but aku xsabo so hasil nyer amat ler sederhana je hehehhehe...
hehehe..tak pe pengalaman bermakna tu..lepas ni mesti success..kekekek
ReplyDeletesuka la versi roti tu..geram tengok!!
doh bila u dah bentuk kan n tunggu dia naik utk kali ke 2 tu...tak yah tunggu naik sampai 2 kali ganda delima...sekali ganda je..sebab klau terlebih naik dia tak sedap juga...roti pun sama gak....
oooooooooooooooo mujur ler donat D5 kali nie bantat n berat semacam nnt D5 nk cube lg hehhehhe, xsempat nk tunggu 2 kali ganda dah merengek nk mkn muahhahahhahhah thanks Quinnie bg tip yg amat berguna kat D5.. :))
DeleteAduhaai salute lah dengan orang bujang yg pandai memasak dan kreatif. So proud of you, my dear friend
ReplyDeleteThanks Azie hehehhe, nie sumer sbb pindah kat sini yg xde kedai mkn best, mula2 cube2 je last2 rase sonok lak nk masak nie hehhehe kalau tak masa doulu2 peti ais tu kosong je sampai kena perli ngan mak keh keh keh.. Beras pun simpan dlm peti ais bahana jarang masak sekarang br tau langit tinggi rendah ekkekekke..
DeleteRoti bun yg msuk oven tuh bkr bape lame ye?
ReplyDeletekalau bun tu saiz kecik, lebih kurang 15min tapi kalau besar tu lama lah skit. yg delima buat ni saiz sebiji donat je, yg ade sosej tu 12 min yg ader garlic butter tu delima bakar 15min. thanks Nadia sudi singggah..
Delete