Sunday 10 June 2012

Garlic butter spread..

Seperti yg aku janjikan, ari nie aku nk tunjuk cara2 nk buat benda pebret aku nie. Kalau yg kiter beli siap kat pasaraya tu xbape sedap baik kiter buat sendiri mudah je harga pun mahal dpt ciput je kalau buat sendiri wahhhhhh pilih jer butter ape yg kiter nk muhahhahah ( ikut citarasa sendiri ler )..Dek kerana terbangun lewat ( bukak mate dah kul 2ptg ) adehhhh ni ler kalau penangan anak2 bergaduh di subuh2 pg ( agak nyer sajer kut nk kejut mama nyer semayang hehehhe )..Terbabas aku ari nie so xtau ler menu masak sendirik or mkn luar, hai lah anak2 asyik ganggu je time tido mama nyer huh!!..Ok lah tanpa membuang mase meh ler aku tunjukkan cara2 nk buat nyer step by step layannnnnnnnnnnn...



Bahan2 dia ialah butter, daun parsley, roasted garlic (kalau korang xnk toast dulu pun xpe tp jgn guna byk sgt 3,4 ulas pun dah cukup) olive oil  n sedikit garam...


Aku guna olive oil nie tuk bg garlic butter yg kiter buat tu cepat lembut biler kuar peti ais, kalau xmau guna olive oil korang leh gak guna minyak soya , sunflower or minyak2 yg tak beku kalau korang letak dlm peti ais jgn guna minyak masak ( compom xleh guna tau ) hokeyy hehehheh...


Muler2 masukkan garlic, daun parsley n olive oil ke dlm chopper .


Blend sampai halus gini..


Masukkan butter yg sudah dilembutkan...


Blend lg sampai jd gini gak so siap ler tuk taruk dlm bekas..Mudah kan tangan pun xkotor hehhehe, rasa nyer jauh lg sedap dr yg kiter beli siap kat pasaraya cube lah ek...


Hah roti tu aku beli siap n sapu garlic butter n toast sampai garing, biarkan sejuk pastu aku simpan dlm bekas leh buat kudapan mase tgk movie eekkekeke ( rangup tau )


Korang leh sapu kat mana2 roti pun ataupun korang leh letak kat atas steak yg panas sebelum dimakan. Sekian lah tuk ari nie daaaaaaaaaaaa..

16 comments:

  1. sedapnye...sedap dimakan panas ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap..kalau panas leh cicah ngan mushroom sup kalau sejuk leh mkn cam biskut ;D..Thanks sbb sudi singgah..

      Delete
  2. Sedapnnya...terima kasih sudi berkongsi resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sbb sudi singgah..Sesamal lah kiter tuko2 resepi hehehhe d5 pun bukan ler pandai sgt cube2 jer ;D...

      Delete
  3. hai Delima... bagusnya dia tunjuk step by step senang nak difaham ni..., terima kasih sudi singgah dapur Kak SAmie, salam kenal, follower 21

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai kak Amie mekasih gak lah sudi singgah kat sini hehehhe..buat gitu bkn ape sbb rajin ckit ari nie slalu nyer big M nyer lebey :D..

      Delete
  4. Sedap, berkelinyau dan keles! simple yet yummehh... :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehheh behsalah masakkan org bujang yg senang2 n mudah je lah..Thanks sbb sudi singgah ;D

      Delete
  5. salam kinjung balas...ermm.. nampak sedap la.. ada lg x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, thanks sbb sudi singgah hehheheh ade lg tgh tido kat dlm peti ais tu jemput ler dtg klu nk hehheheh..

      Delete
  6. Simple and delicious. Cuba buat nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sudi singgah hehhehe nnt cube lah ek ;D...

      Delete
  7. Salam, peh blog hebat..terima kasih selalu singgah blog mamak haji yang buruk..hahahaha. Naik segan tengok blog yang hebat chek punya..semoga Allah akan membalas jasa kepada chek yang sentiasa memberikan Ilmu yang bermanfaat kepada kaum muslimin dan muslimat. Wassalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,terima kasih sbb sudi singgah sini..hehhehhe mana de hebat, blog mamak haji lg byk resepi best2 terbaek punyer, d5 suker baca celoteh mamak haji n byk info yg berguna kat sana,:D ..Behsa lah org bujang masak tare mana je, main hemtam kromo je ekkekek..Sama2 lah kiter berkongsi ilmu n bertukar2 pendapat.wassalam ;D.

      Delete
  8. salam delima amboii sedapnya garlic bread tu macam nak cukai je satu hehee sedappp tu

    ReplyDelete
  9. Salam akak noor thanks sudi dtg ;D...Kalau kak noor dtg d5 bg satu mangkuk besaq punyerrr jgn risau hehheheh..

    ReplyDelete