Sambal petai udang n ayam masak lemak cili api huhuhu bergabung dua2 masak lah esok perut aku ekkekkekke..
Sambal petai udang: Bahan2
Udang sebanyak mana mau ( potong muncung n ekor dia )
Petai
20btg cili kering
1 biji bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besaq
1 biji bawang di mayang
Asam keping
Garam
Gula
Air
Minyak tuk memasak
Cara2 nk masak
Blender kan cili kering, bawang putih, bawang besaq, kunyit hidup sampai halus
( aku masukkan sedikit minyak tuk bg biji cili halus ). Panaskan minyak n masukkan udang sampai bertukar kaler n angkat ( sekejap je tau jgn sampai udang over cooked ).. Kemudia masukan cili yg dikisar masak sampai naik minyak..Masukkan sedikit air , asam keping , garam n gula secukup rasa n kacau sampai kering ckit, kemudian masukkan bawang yg telah dimayang td kacau lg sampai layu n masukkan udang n petai kacau sekejap n tutup api siap tuk dihidang...
Bahan2 tuk ayam masak lemak cili api
Ayam potong kecil
serai dititik
daun kunyit
kentang
segenggam cili api
2 biji bawang kecik
2 ulas kunyit hidup
Asam keping
Santan
Air
Cara nk masak
Blender kan cili api, bawang kecik, kunyit hidup ngan sedikit air sampai halus, panaskan periuk n masukkan bahan yg telah diblender td masak sampai mengelegak, biler dah mengelegak masukkan ayam , serai, daun kunyit, asam keping n kentang ( kalau kering sgt masukkan air ikut byk mana kuah nk ) n kacau sampai kentang dia empuk. Bila kentang dah empuk masukkan pati santan , gula n garam secukup rasa kacau sampai santan masak ( pastikan sentiasa kacau supaya kuah tak berketul2 )..Siap tuk dihidangkan selamat mencuba sumer ;D daaaaaaaaaaa...
Pebret aku nie..Seminggu sekali musti aku masak benda nie :D..
Delima cayang nak sikit.. *sambil hulur mangkuk tepeng!* :))
ReplyDeletehehhehe meh ler mkn sama D5..D5 mkn sorang je nie, kalau lah kiter dekat d5 ajak sha mkn hari2 boring mkn sesorang nie hehheheh
Delete