Monday 25 June 2012

Kole kacang hijau..

Fuhhh dah lama aku nk buat kuih nie, mmg pebret aku nie thanks kpd azie yg berkongsi resepi. Xpenah terpk dlam hidup nk masak kuih nie ( xpenah tau langsung resepi nyer)..Selama nie aku dok lah tunggu bulan pose tuk dpt kan kuih nie kat bazar ramadhan alhamdulilah berkat mengenali Azie aku leh buat kuih nie sendiri ( xler susah sgt rupe nyer )..Yg nie pun adalah percubaan pertama ku yeeeaaahahhhhh menjadi ngan jaya nya n sedap, best n ia membakar semangat aku lg nk cube n cube lagi resepi baru hehehhehhe...Ngan happy nyer aku nk kongsi resepi kuih nie ngan korang jom kiter layan ek.....


Suker aku sgt2 dpt mkn pueh2 kuih nie muhahahahhahhahahah..


Bahan2 

1 cawan gule merah
2 sudu besaq gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
Daun pandan
Secubit garam

Bahan2 nk buat tahi minyak

1 cawan santan pekat.

Cara2 nk masak tahi minyak

Masak 1 cawan santan pekat sampai jd tahi minyak n ketepikan, ambil 2 sudu besaq minyak yg ada..

Cara masak kuih kole kacang

Masakkan gula merah n gula pasir ngan 1 cawan air sampai hancur ( rebus dgn daun pandan ), sejukkan.. Biler larutan dah sejuk masukkan santan, tepung kacang hijau, garam n air gule merah dan blenderkan dia sampai sebati..Masukkan kedalam periuk yg ade minyak td n masak sampai agak pekat n bekilat..Biler dah siap masukkan adunan td kedlam loyang yg dah disapu ngan minyak, setelah adunan rata letakkan tahi minyak diatas adunan td sedia tuk dihidangkan ...Selamat mencube ek kawan2..


Kuih nie sedap sgt kalau mkn petang2 aku suker!!


Kalau pun rupe nyer xsemenggah yg penting rasa nyer tu terbaek lah :D..


Satu bekas nie aku habiskan xsampai 1 hari huhuhuhuhuh best wooo cube lah ek...Daaaaaaaaa..

11 comments:

  1. wahhhh happynye dia...mmg cantik sempurna kajdian kuih kole kacang tu...QH penah buat jugak buat dlu...resepi yg blainan la...tp xmjadi la...kuih ni pon fav QH n huby jugak...nti nk try guna resepi la..nmpk sedap sgt tu...

    ReplyDelete
  2. Thanks Qasey mudah je buat nyer D5 guna tepung kacang hijau cap alagapas mmg sedap, nie pun pebret D5 gak hehehhe cube lah ek..

    ReplyDelete
  3. D5, tahniah, sekali buat terus menjadi. Comey lotte lah. Kita dulu perubaan pertama gagal kr salah beli tepung kacang hijau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Azie berkat dr resepi yg Azie bg gak hehhehe Alhamdulillah menjadik, D5 suker sgt kuih nie, sbb Azie ckp pasal tepung tu lah yg D5 berhati2 beli tu takut tersalah beli mekasih bebanyak ek ..

      Delete
    2. Betul betul, kita belajar dari kesilapan. Kalau buat kali kedua, tentu lebih baik dari kali pertama.

      Delete
    3. Tu lah tu but D5 dah dua kali buat tapai still masam gak :(...n 2 kali buat kastad labu tu still xjd gak, hai lah hai..xpe nnt dah ok hati ckit D5 cube lg skali kalau still xjd gak, beli jelah jawab nyer ekkekeke..

      Delete
  4. wah..kuih tradisi ni.. ;))

    ReplyDelete
  5. Tulah tu ingat kan susah nk buat nyer rupe nyer senang jer ;))

    ReplyDelete
  6. slm..knape sya buat kuih ni jd lmbik..xblh nk potong.kna mkn gn sdu..tp sdappp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin air dia terlebih kut cuba kurangkan tgk ok tak :)

      Delete
  7. Nk tya klau guna tepung kacang hijau lain mmg xjadi ye.. Sy baru2 ni buat.. Tp jd lembik.. Sedih plk..

    ReplyDelete